Logo da.boatexistence.com

Hvad er et c reaktivt protein?

Indholdsfortegnelse:

Hvad er et c reaktivt protein?
Hvad er et c reaktivt protein?

Video: Hvad er et c reaktivt protein?

Video: Hvad er et c reaktivt protein?
Video: Doctor explains C-reactive protein (CRP) blood test! 2024, Kan
Anonim

C-reactive protein (CRP)-testen måler mængden af CRP i dit blod. CRP er en type protein, der er forbundet med betændelse i kroppen CRP måles ved hjælp af en lille blodprøve taget fra en vene i din arm. Din læge vil muligvis bestille en CRP-test, hvis du har symptomer på betændelse.

Hvad betyder det, hvis dit C-reaktive protein er højt?

Et højt niveau af CRP i blodet er en markør for betændelse Det kan være forårsaget af en lang række tilstande, fra infektion til kræft. Høje CRP-niveauer kan også indikere, at der er betændelse i hjertets arterier, hvilket kan betyde en højere risiko for hjerteanfald.

Skal jeg være bekymret, hvis mit C-reaktive protein er højt?

Betydende høje CRP-niveauer på mere end 350 milligram pr. liter (mg/L) er næsten altid et tegn på en alvorlig underliggende medicinsk tilstand. Den mest almindelige årsag er en alvorlig infektion, men en dårligt kontrolleret autoimmun sygdom eller alvorlig vævsskade kan også føre til høje CRP-niveauer.

Hvad er et dårligt CRP-niveau?

For at være præcis medfører hs-CRP-niveauer under 1,0 milligram pr. liter eller mg/L en lav risiko for at udvikle hjertesygdom. Niveauer mellem 1,0 mg/L og 3,0 mg/L er forbundet med en gennemsnitlig risiko. Og hs-CRP-niveauer over 3,0 mg/L medfører en høj risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Hvad er symptomerne på højt C-reaktivt protein?

Det kan forårsage smerte, rødme og hævelse i det skadede eller berørte område Nogle autoimmune lidelser og kroniske sygdomme kan også forårsage betændelse. Norm alt har du lave niveauer af c-reaktivt protein i dit blod. Høje niveauer kan være tegn på en alvorlig infektion eller anden lidelse.

Anbefalede: