Logo da.boatexistence.com

Hvad er akut pulmonal tromboembolisme?

Indholdsfortegnelse:

Hvad er akut pulmonal tromboembolisme?
Hvad er akut pulmonal tromboembolisme?

Video: Hvad er akut pulmonal tromboembolisme?

Video: Hvad er akut pulmonal tromboembolisme?
Video: Overview of Acute Pulmonary Embolism in adults: (From DVT to PE) 2024, Kan
Anonim

Exceptionel pleje af akut lungeemboli En akut lungeemboli eller embolus er en blokering af en lungearterie Oftest skyldes tilstanden en blodprop, der dannes i benene eller en anden del af kroppen (dyb venetrombose eller DVT) og går til lungerne.

Hvad er overlevelsesraten for en lungeemboli?

En lungeemboli (PE) er en blodprop i lungerne, som kan være alvorlig og potentielt føre til døden. Når den ikke behandles, er dødeligheden op til 30 %, men når den behandles tidligt, er dødeligheden 8 %. Akut indtræden af lungeemboli kan få folk til at dø pludseligt 10 % af tiden.

Hvad er den mest almindelige årsag til en pulmonal tromboemboli?

Lungeemboli er forårsaget af en blokeret arterie i lungerne. Den mest almindelige årsag til en sådan blokering er en blodprop, der dannes i en dyb vene i benet og går til lungerne, hvor den sætter sig fast i en mindre lungearterie. Næsten alle blodpropper, der forårsager lungeemboli, dannes i de dybe benårer.

Hvordan behandles akut lungeemboli?

Antikoagulationsterapi er den primære behandlingsmulighed for de fleste patienter med akut PE. Anvendelsen af faktor Xa-antagonister og direkte trombinhæmmere, samlet betegnet Novel Oral Anticoagulants (NOAC'er), vil sandsynligvis stige, efterhånden som de bliver inkorporeret i samfundsmæssige retningslinjer som førstelinjebehandling.

Kan pulmonal trombose helbredes?

Symptomer på lungeemboli omfatter pludselig åndenød, smerter i og omkring brystet og hoste. Forårsaget af en blodprop er en lungeemboli en alvorlig, men meget behandlelig tilstand, hvis den gøres med det samme.

Anbefalede: