Logo da.boatexistence.com

I astronomiske termer er planetariske tåger?

Indholdsfortegnelse:

I astronomiske termer er planetariske tåger?
I astronomiske termer er planetariske tåger?

Video: I astronomiske termer er planetariske tåger?

Video: I astronomiske termer er planetariske tåger?
Video: Planetary nebulas: a three-minute introduction 2024, Kan
Anonim

En planetarisk tåge er et astronomisk objekt bestående af en glødende skal af gas og plasma dannet af visse typer stjerner ved slutningen af deres liv De er faktisk ikke relateret til planeter; navnet stammer fra en formodet lighed i udseende med gigantiske planeter.

Hvad er en planetarisk tågequizlet-astronomi?

En planetarisk tåge er den udskudte skal fra en udviklet kæmpestjerne. Den har form som en sfærisk skal og er sammensat af relativt kølig tinggas, som engang var den ydre del af stjernen. En planetarisk tåge er forbundet med en lavmassestjernes død.

Hvad er der i en planetarisk tåge?

En planetarisk tåge skabes, når en stjerne blæser af sine ydre lag, efter at den er løbet tør for brændstof for at brænde. Disse ydre gaslag udvider sig ud i rummet og danner en tåge, som ofte har form som en ring eller boble.

Er en planetarisk tåge en emissionståge?

En planetarisk tåge (PN, flertal PNe), er en type emissionståge bestående af en ekspanderende, glødende skal af ioniseret gas, der udstødes fra røde kæmpestjerner sent i deres liv. Udtrykket "planetarisk tåge" er en forkert betegnelse, fordi de ikke er relateret til planeter.

Hvad er et eksempel på en planetarisk tåge?

En klassisk planetarisk tåge, kattens øje (NGC 6543) repræsenterer en sidste, kort, men strålende fase i en sollignende stjernes liv. Denne tågens døende centrale stjerne kan have produceret det enkle, ydre mønster af støvede koncentriske skaller ved at trække de ydre lag af sig i en række regelmæssige kramper.

Anbefalede: