Logo da.boatexistence.com

Hvem fandt på meritokrati i sociologi?

Indholdsfortegnelse:

Hvem fandt på meritokrati i sociologi?
Hvem fandt på meritokrati i sociologi?

Video: Hvem fandt på meritokrati i sociologi?

Video: Hvem fandt på meritokrati i sociologi?
Video: Ny studerende på Sociologi og Kulturanalyse, SDU Esbjerg 2024, Kan
Anonim

Michael Young opfandt udtrykket 'meritocracy' i en satirisk fortælling kaldet The Rise of the Meritocracy 1870-2033 (Young, 1958). Denne satire var beregnet til at inspirere til refleksion over det meritokratiske liv. Selvom det måske var lykkedes i denne henseende, da bogen først blev udgivet, har bogen ikke længere et sådant potentiale.

Hvem grundlagde meritokrati?

Selvom begrebet meritokrati har eksisteret i århundreder, blev selve begrebet opfundet i 1958 af sociologen Michael Dunlop Young i hans dystopiske politiske og satiriske bog The Rise of the Meritocracy.

Hvad er meritokrati i sociologi?

Meritokrati er et soci alt system, hvor fremskridt i samfundet er baseret på etindividets evner og fortjenester i stedet for på grundlag af familie, rigdom eller soci alt. baggrund (Bellows, 2009; Castilla & Benard, 2010; Poocharoen & Brillantes, 2013; Imbroscio, 2016).

Er meritokrati en sociologisk teori?

Meritokrati er et soci alt system, hvor succes og status i livet primært afhænger af individuelle talenter, evner og indsats. Det er et soci alt system, hvor folk går videre på grundlag af deres fortjenester.

Tror funktionalister på meritokrati?

Funktionalister mener, at uddannelsessystemet er meritokratisk … De betragter meritokrati som at tillade, at principperne for stratificering finder sted, hvor individer er placeret og motiveres i forskellige positioner. Marxister kritiserer Davis og Moore for at have ekstreme konservative synspunkter og være meget klassebaserede.

Anbefalede: