Logo da.boatexistence.com

Hvordan dannes batholitter?

Indholdsfortegnelse:

Hvordan dannes batholitter?
Hvordan dannes batholitter?

Video: Hvordan dannes batholitter?

Video: Hvordan dannes batholitter?
Video: Hvordan dannes en evalueringskultur i praksis? v. Hanne Kathrine Krogstrup 2024, Juli
Anonim

Definition: På trods af at det lyder som noget ud af Harry Potter, er en batholit en type magmatisk bjergart, der dannes, når magma stiger op i jordskorpen, men ikke bryder ud på overfladen.

Hvornår blev batholitten oprettet?

SNB dannet som et resultat af magmatisk aktivitet relateret til subduktionen af Farallon-pladen under den nordamerikanske plade omkring 220-80 Ma. To kortvarige magmatiske episoder - den ene på 160–150 Ma og den anden på 100–85 Ma byggede det meste af batholitten.

Hvor kan man finde badolitter?

Batholiths er enorme og rejser sig mindst 100 kvadratkilometer over Jordens overflade, hvilket er grunden til, at de er så svære at gå glip af. De består af plutoner, som selv er flere kilometer i diameter. Batholiths kan findes over hele planeten, fra Yosemite National Park til Canadas Coast Range

Hvordan dannes Laccoliths?

En laccolith er en pladelignende indtrængen, der er blevet trængt ind i eller mellem lagene af sedimentær bjergart. Laccoliten dannes når magma skubber gennem klippelag over den og samler den i en kuppelform… Disse strukturer er også kendt som plutonisk formation eller en magmatisk indtrængen, som ligner tærsklen.

Hvordan finder vi badolitter blotlagt ved overfladen?

Intruded rock afkøler og størkner, for senere at blive eksponeret ved overfladen gennem erosion. Fordi de afkøles under jordens overflade, har batholitter en grovkornet tekstur, og de fleste er granitiske i sammensætning.

Anbefalede: